Celé jméno
David Malaník
Pracovní pozice
Laboratoř penetračních testů UTB ve Zlíně – vedoucí laboratoře; FAI UTB ve Zlíně – odborný asistent
Společnost
Penetrační laboratoř FAI UTB ve Zlíně
Bio přednášejícího

Jsem absolventem Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde jsem vystudoval obor informačních technologií. Již od roku 2008 se aktivně věnuji oblasti kybernetické bezpečnosti, se zvláštním zaměřením na návrh a implementaci bezpečných infrastruktur. Během své kariéry jsem nabral bohaté zkušenosti nejen v oblasti ochrany systémů, ale i ve vývoji preventivních a reaktivních bezpečnostních opatření.

Kolem roku 2011 jsem svou pozornost zaměřil na výzkum a vývoj penetračních testů síťových infrastruktur, což mi umožnilo prozkoumat širokou škálu útoků a zranitelností, které ohrožují jak podnikové, tak akademické sítě. Tato specializace mě vedla k tomu, abych se věnoval simulacím hackerských útoků, a díky tomu jsem získal hluboké zkušenosti s realizací složitých penetračních testů.

Od roku 2016 vedu na Univerzitě Tomáše Bati laboratoř penetračních testů, která se zaměřuje na výzkum a praktické provádění penetračních testů, jak v akademickém, tak i komerčním prostředí. V souvislosti s touto činností se věnuji také oblasti školení a vzdělávání studentů i profesionálů v kyberbezpečnosti. Vedu kurzy zaměřené jak na techniky obrany (defense), tak i na techniky útoku (offense), a to včetně simulací reálných útoků.

V průběhu své kariéry jsem se také zaměřil na školení zaměstnanců, IT pracovníků a manažerů různých organizací, přičemž jsem je učil, jak čelit aktuálním i pokročilým hrozbám v kyberprostoru. Pomáhám jim nejen porozumět moderním metodám útoků, ale i osvojit si praktické dovednosti, jak tyto hrozby účinně mitigovat a minimalizovat jejich dopad na organizaci.

David Malaník